Abiturientų išvyka į Uteną
Pavasaris įsibėgėja, netrukus startuos brandos egzaminų sesija. Tad neatsitiktinai abiturientus vis labiau neramina tolimesnis jų profesijos pasirinkimas, sprendimo, kuriuo keliu eiti toliau, priėmimas. Apsispręsti padeda ne tik detalus savęs, t. y. savo asmeninių savybių, polinkių, gebėjimų, bet ir tolimesnių mokymosi galimybių pažinimas. Tai ir buvo mūsų išvykos į Utenos regioninį profesinio mokymo centrą, su kuriuo mus sieja jau kelerius metus trunkanti draugystė, tikslas.
Abiturientai visų pirma susipažino su šioje ugdymo įstaigoje siūlomomis profesinio mokymo programomis. Turintys vidurinį išsilavinimą čia gali įsigyti staliaus, automobilių mechaniko, kasininko apskaitininko, konditerio, maisto pramonės darbuotojo profesijas. Vienos jų jau gyvuoja ne vieną dešimtmetį, kitos, visiškai naujos, startuos šį rudenį. Tarp jų ir kompiuterinio projektavimo operatoriaus profesinio mokymo programa. Pristatytos ne tik profesinio mokymo programos, bet ir aptartos įsidarbinimo perspektyvos įgijus vienokią ar kitokią profesiją, kalbėtasi apie permainas ir tendencijas darbo pasaulyje, profesinio regioninio mokymo centro mėginimus prisitaikyti prie išmaniųjų technologijų veržimosi į darbo rinką ir to įtakojančių darbo rinkos pokyčių bei naujų poreikių. To pavyzdys – spartus savitarnos kasų diegimas prekybos centruose, kas verčia šią mokymo įstaigą pristabdyti iki šiol labai populiarią prekybos įmonės vadybininko – padėjėjo profesijos programą ir siūlyti naujas. Mokiniai susipažino su gyvenimo sąlygomis bendrabutyje, stipendijų skyrimo tvarka, nuotolinio mokymosi bei stažuočių galimybėmis Europos Sąjungos šalyse.
Šiemet abiturientus labiausiai domino maisto pramonės darbuotojo bei konditerio profesijos (net penki iš jų ruošiasi maisto technologijų brandos egzaminui), tad apsilankius URPMC sektoriniame mokymo centre, kur praktikuojasi būsimi maisto pramonės (mėsos, pieno, duonos) darbuotojai, ištyrinėjus moderniai įrengtas praktinio mokymo erdves ir pabendravus su praktinio mokymo meistrais, skubėjome į profesinio veiklinimo užsiėmimą ,,Miltiniai patiekalai“. Praktinį užsiėmimą moksleiviams vedė profesijos mokytoja Dana Žigienė. Dvi valandas trukusiame užsiėmime mokiniai nagrinėjo receptūras, pasirinko patiekalus, skaičiavo produktų kiekį, gamino, degustavo bei vertino. Ragaudami pagamintus patiekalus (jų pagaminta net trys – blyneliai su svogūnais, lietiniai su daržovių įdaru bei svogūnų žiedai tešloje), mokiniai kartu su savo naująja mokytoja aptarė šių patiekalų gamybos technologinio proceso subtilybes, savo sėkmes bei klaidas.
Antazavės Juozo Gruodžio gimnazijos vardu dėkoju URPMC administracijai (gimnazijos skyriaus vedėjai gerb. Gražinai Indriūnienei) už nuoširdų bendradarbiavimą, kasmet suteikiamą galimybę apsilankyti šioje mokymo įstaigoje (dėkui už kasmet atsiunčiamą URPMC autobusą), susipažinti su mokymosi galimybėmis, pagilinti moksleivių praktinius įgūdžius, jaukų pasibuvimą, šiltą ir malonų pabendravimą.
Jovita Vainikevičiūtė
Juozo Gruodžio gimnazijos ugdymo karjerai
koordinatorė